Папионка или папийонка?

Може за някои хора правописът да е отживелица, но ние от Дърварт сме от старата школа и все още държим на тези неща. За това в този кратък пост ще се опитамe да поправим една неправда.

В kaksepishe.com, където честичко се слува да надникваме за справка, когато стане дума за българска граматика, имат сигурна и напълно достоверна информация по въпроса, проверена в  Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 452 и Речник на чуждите думи в българския език. Състав. М. Филипова-Байрова и др. С., БАН, 1982, с. 623.

Как се пише – папионка или папийонка?

Думата папийонка идва от френски език papillon /pa.pi.jõ/, което буквално преведено означава „пеперуда“.
Тук можете да чуете как звучи:

И така, правилното изписване на думата е папийонка, мн.ч. папийонки.

Той дълго време размишлява дали да си купи дървена папионка. 🙁
Леле, с тази дървена папийонка довечера всички мацки ще са мои! 😉

За наша изненада обаче Google е на друго мнение и след известно упорстване от наша страна, решихме, че ще трябва да направим този компромис и навсякъде да пишем папионка, което си е грешно.

Защо ни интересува Google?

Защото Дърварт е организация със стопанска цел.

Както и да ни наречете – семейно ателие, старт-ъп, малка манифактура, онези двамата усмихнатите – ние сме стопанско предприятие, така да се каже.

И защото колкото душа и сърце да влагаме в това, което правим, накрая финикийските знаци все си казват думата. Много ни се иска да стоим далеч от думи като приход, разход, дебит, кредит и т.н., но ако искаме да продължим да правим, каквото правим, това е един вид необходимо зло.

Няма да се изненадате, че позицията в най-голямата търсачка в света има ключово значение за всеки от нас – ако не си в Google, на практика не съществуваш.

Обаче какво става като му напишеш папийонка – той те поправя, и ти показва резултати за папионки. И нас никакви ни няма!

Затова, решихме, че да дадем на Google това, което иска. Надяваме да е временно и търсим начини да му подскажем, че се е объркал.

Та ако имате приятел който има приятел, който познава Google и може да му подшушне за тази неправда – вие сте нашия човек! Непременно ни пишете, а ние ще ви се отблагодарим.

С папийонка, с какво друго 🙂

Напиши коментар