Бради, мустаци и Movember

Зимата е пред нас, а това означава, че дните стават по-кратки, а брадите по-дълги. Ако по-дългата брада е част от стила ти този сезон – независимо дали споделяш ангажираност към профилактиката на мъжкото здраве, или просто я „пускаш“ за по-топло – с няколко малки усилия ще я направиш да изглежда по-добре, а и ще се почувстваш по-комфортно в кожата си.
Погрижи се за себе си този ноември – за брадата, но и не само за нея.

Популярни прически за брада и коя да избереш

Набола брада
Една от най-лесните – просто спираш да се бръснеш за няколко дни.
Според едно изследване на не кои да е, а на самите английски учени, жените предпочитат мъже с набола брада!
Всъщност, това е брадата, която отива на лица с най-различна форма и е перфектна за момчета с детско изражение– незабавно добавя зрялост и мъжественост. С нея по-слабите челюсти изглеждат по-силни и е идеален камуфлаж за белези и кожни несъвършенства.
Поддържана чиста и подрязана, тази брада изглежда еднакво добре и в заседателната зала, и в бара. Дръж под око дължината и използвай набор от машинки за подстригване 1 или 2 пъти седмично, за да я поддържаш, иначе рискуваш да изглеждаш просто мърляв и успал се.

Козя брадичка
Ясна работа – оставяте брадата на брадичката, но не и по бузите – тях е добре да бръснете всеки ден и от време на време да се грижите за дължината. Има много варианти – с мустаци или без, мустаците и брадата са свързани, или не, но основното е да се поддържат сравнително къси за по-спретнат вид.

Придава по-артистичен вид и е много добър вариант при мъжете с неравномерен растеж на брадата. Подходяща за тесни лица с остри форми, но и добра възможност за издължаване на иначе кръгло лице. Има много вариации, а най-популярната от тях се нарича Ван Дайк (виж Дейвид Бекъм и Джони Деп).

Къса брада
Идеалната среда – къса брада и мустаци, универсална за повечето форми на лицето.
Има нужда от повече поддръжка, но с добра грижа и подрязване, където е нужно, ще подчертаеш най-добрите си черти и ще прикриеш недостатъците.
Ако имаш кръгло лице, например, може да намалиш дължината отстрани и така ще удължиш лицето. По същия начин, оставянето на страните малко по-дълги ще добави ширина към тънко, тясно лице.
Двойна брадичка? Опитай да „вземеш“ брадата плавно и малко по-надолу към Адамовата ябълка, така ще я прикриеш. Сливането с косата трябва да е плавно и непременно поддържай с козметика – важно е за кожата под нея и жените предпочитат брадата да е мека при допир.
В началото ще е добре да се оставиш в ръцете на професионалист, който знае кое как се прави и ще ти даде полезни съвети за ежедневната грижа.

Дълга брада
Тежката артилерия – необходими са добър ген и поне 6-8 седмици търпение. Отглеждането на т.нар. full beard си е истински ритуал.
Това е от онези неща, които са по-трудни, отколкото изглеждат. Колкото по-плътна е брадата, толкова по-голяма е необходимостта от поддръжка – не изисква много бръснене и ежедневно оформяне, но са ѝ необходими ежедневни грижи и стилизиране, като при истинска прическа.
Най-подходяща е за мъже с овални лица, но ако формата ти е друга–ще се нуждаеш от някакво „творческо“ оформяне при професионалист.

Moustache: Possible
С намигване към мустака на Хенри Кавил и последната серия на Мисия невъзможна, отглеждането на мустак си остава класическо изкуство.
Формите на мустака са разнообразни, най-популярните днес са:

Класически мустак
Той е най-близо до естествената форма и придава леко ретро вид на осемдесетарско татенце.
Популяризиран от актьора Том Селек, отглеждането на такъв мустак може да отнеме месеци. Сравнително чист като форма, този е от най-простите мустаци. Подходящ за момчета с гъста брада и силно изразена челюст.
Нещото, което трябва да обмислите, преди да решите да го изпробвате, е типът косъм, който имате – най-подходящ е правият, защото този мустак се оставя с дълъг косъм и се поддържа чрез подстригване.

Тънък мустак
Тънките мустаци идват на мода през 40-те с филмови звезди като Кларк Гейбъл и Ерол Флин, но имат и съвременна версия от актьори като Джейми Фокс. Доста по-бърза версия на мустака на Селек, която обаче изисква и повече поддръжка и внимание при подстригване. Идеален за овална форма на лицето.

Подкова
Първа асоциация – Хълк Хоган. Отличителни и ултра-смели, тези мустаци определено правят впечатление.
За него ти трябват няколко месеца и много кураж, а преди да му се посветиш, помисли дали пасва на стила ти. Ако не – рискуваш с вид на Бенс Стилър в Dodgeball.

Засукан мустак
Любим уличен стил – мустак с извити нагоре краища, които спират към скулите. Придават свеж и младежки вид, с артистична нотка. За него са ти необходими около три месеца и професионално подстригване, а специфичното завиване на крайчетата става лесно с помощта на стилизиращ продукт.

Грижа за брадата
Точно като косата на главата ти, брадата изисква внимание и грижа да изглежда добре. Препоръчваме ти да посетиш бръснар, или както е модерно сега – barber, за първоначалнo стилизиране, за да тръгнеш по правилния път. После огромна роля има рутинната поддръжка.

Козметика и оформяне
Тъй като косъмът на брадата е по-дебел и плътен от този на косата, измиването на брадата с шампоан е задължително, но може да не е ежедневен ритуал. Имай предвид, че физическата активност е от значение и за хигиената на брадата – колкото по-често посещаваш фитнеса, толкова по-редовно ще трябва да миеш и брадата.
Използването на овлажняващ балсам поддържа брадата мека и чиста през целия ден, като при по-дългата брада или мустак е необходимо и разресване, за да се справиш със заплитането и за добро разнасяне на продуктите.
Маслото за брада е друг продукт, който е добре да изпозваш – обикновено съдържат естествени съставки като масла от гроздови семки, арган или жожоба и някое етерично масло за приятен аромат. Така поддържаш не само за косъма, но и кожата на лицето.
И накрая стилизирането – не е задължително, но ако си отгледал брада или мустак с особено мнение, ваксата за брада ще ти помогне да им придадеш желаната форма.
Ако още не си пробвал да поддържаш брадата/ мустака с козметика, направо не знаеш какво изпускаш – разликата в усещането е колосална.
По случай месеца на мъжкото здраве нашите приятели от barba.bg са ти приготвили промо комплекти с приятни отстъпки, та сега е моментът да се възползваш.

Погрижи се за себе си този ноември!
И за финал – Movember е международно движение, чиято цел е да насочи общественото внимание към сериозните проблеми на мъжкото здраве.
Членовете на движението призоват всички мъже да си пуснат мустаци през месец ноември и да се включат в публични дискусии на здравна тема.
На бас, че веднъж годишно водиш колата на технически преглед. Профилактично.
Е, ноември е повод да се погрижиш за себе си. Да, знаем, че си здрав като бик и се чувстваш отлично – един профилактичен преглед няма да ти навреди, а напротив – ще си уверен, че всичко там работи както трябва!
Много от болниците и урологичните клиники в цялата страна предоставят възможности за напълно безплатен преглед при специалист през този месец – цъкни в гугъл и се погрижи за здравето си, а също и за здравето на по-възрастните момчета около теб, които традиционно са над тия неща.

А ако мустака ти се е получил един път, или брадата ти е яка, брат – похвали ни се и стани вдъхновение за някой като теб!

Напиши коментар